top of page

ConferinÈ›a îÈ™i propune o abordare exhaustivă a înÈ›elegerii complexității fenomenului secularizării, fenomen care provoacă societatea la noi mutaÈ›ii ale prezenÈ›ei religiei în spaÈ›iul public. În mod concret, intenÈ›ia conferinÈ›ei este să răspundă la câteva întrebări capitale, răspunsuri care vor edifica semnificaÈ›iile secularizării, secularismului, post-secularismului.

  1. Care sunt semnificațiile secularizării, secularismului și postsecularismului din perspectivă teologică, sociologică, filosofică, politică și culturală?

  2. Care este relevanÈ›a religiei în spaÈ›iul public în condiÈ›iile în care teoriile secularizării au fost înlocuite cu teorii ale post-secularismului?

  3. Cum anume puterea politică încercă să încadreze È™i să decidă locul destinat religiilor în spaÈ›iul public?

  4. Cum afectează teoriile (post)secularizării relaÈ›iile dintre puterea politică È™i cea spirituală, dar mai ales cum anume sunt ele reflectate în cadrul dialogului interreligios È™i intercultural?

  5. Cum anume se raportează religiile tradiționale la noi forme de religiozitate care tind să ocupe locul religiilor tradiționale?

  6. Pot religiile tradiÈ›ionale să fie folosite mai degrabă ca resurse decât ca amenințări în structurarea unui spaÈ›iu public?

  7. Produce secularizarea fundamentalism religios drept contra-reacÈ›ie la un spaÈ›iu gol spiritual sau este ea un instrument util în a evita imixtiunea religiosului în politic?

  8. Cum poate fi exprimată libertatea religioasă într-o societate seculară?

  9. Putem vorbi de secularizare/secular/secularism, în semnificaÈ›ia occidentală, în iudaism, budism, hinduism, islam?

bottom of page